Bonyolító (bonyolito) wrote,
Bonyolító
bonyolito

Kurátor

A család második legifjabbja kérdezi tőlem, mit is csinál a kurátor, mit is jelent pontosan. Elmesélem, hogy az alapítványok szabályszerű működéséért felelős személyről van szó, de szöget üt a fejembe egy gondolat.

Ha tényleg arra használják az alapítványokat, amiről az emberek beszélnek, nevezetesen a pénz lenyúlásának egyik legelegánsabb formája ( ami, hangsúlyozom, a mai magyar közélet ismeretében egyszerűen rágalom) akkor a gombamód szaporodó, vagy éppen évek óta működő, de valódi eredményt fel nem mutató alapítványok felügyelőbizottságának tagjai maguk a megtestesült szentek, akiknek a keze ugye… De nem, mert ők inkább álszentek, akik még véletlenül sem vennének részt semmiféle disznóságban. Ne feledjük, sokat kockáztatnak, hiszen őket is ellenőrzik, mint ahogyan a bankokat és pénzintézeteket is, ennek köszönhetően az utóbbi években néhány - egyes afrikai országok teljes éves költségvetését is meghaladó - csaláson kívül nem is történt semmi kis hazánkban! Hogyan is képzelhetnénk el, hogy egy alapítványt meg lehet kenni, bele lehet vinni a bűnbe! Az összes tagot lefizetni nem lehetséges és ráadásul elég kockázatos, mert mi van, ha becsületes – de mit is beszélek, hiszen épp az előbb írtam, hogy itt mindenki becsületes – tag is akadna köztük, aki a megvesztegetés leghalványabb jelére rögtön a hasonlóan befolyásmentesen működő igazságszolgáltatáshoz fordulna? Nem, ezt nem kockáztatja meg senki.

De miért is tenne bárki ilyet, egy olyan országban, ahol a feketegazdaságot régen felszámolták és már a szürke is alig áll a lábán. Ráadásul – bár ez az előbbi okfejtésből nem automatikusan következik – a kurátorok kevesebben vannak és ezért kevesebbe is kerülnek.

Értelmet nyert a régi közmondás: aki a kicsit nem becsüli(meg), a nagyot nem érdemli.

Tags: hazugság, korrupció, pofátlanság
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your reply will be screened

  • 0 comments